Pages

Klik kat bawah ni, tawaran Menarik Tertarik Da Bomb!!!

Brownies

Cheese Cake

Cupcakes

Butter Cake

Sunday, March 8, 2015

Pau Tradisional

Dalam kita suka kek-kek moden, kuih-kuih tradisional tak pernah dilupakan. Malah, tetap menjadi pujaan hatiku...kat tekak nak makan jer kuih pau ni...rasa takde la macam jual kat kedai yang dalam tempat kukus panas tu. Pau ni pau tradisional. Nak buat senang je...dan intinya jarang orang buat. Tapi, paling saya suka inti ni la...sebab tu kena buat sendiri...setakat inti kaya, kacang merah, kari ayam/daging...semestinya senang nak carik....tapi inti yang saya buat ni ialah inti kacang tanah yang telah dikisar dan dicampurkan dengan gula...lain orang lain seleranya....oh sedap!

Pau yang belum masak. Ready untuk diletakkan diatas kukusan supaya masak dengan gebunya!


Okeyh! yang ni dah masak ok...tengok tu, double size dari sebelumnya....yummy..it is time to eat...masa yang ditunggu-tunggu.

Nak resepi Pau Tradisional ni? okeyh, tapi masalahnya, Rin buat pau ni main campak-campak jer, takde measurement yang betul..huhu...ampun....

Rin bagi rough idea untuk pau ni yer, measurement tu, sila la buat ikut hati masing-masing....or maybe ada jumpa resepi yang lebih kurang sama.....boleh la ikut resepi tu...

Pau Tradisinal

Bahan-bahan:

Tepung gandum
Yis Mauripan
Baking Powder
Shortening/Marjerin
Air Suam + Susu Manis + Gula  [Sila campurkan]

Inti: Ikut suka nak inti apa...


Cara-cara:

Tepung gandum, yis, baking powder, shortening/marjerin sebatikan dalam satu bekas. Lepas tu, masukkan bancuhan air suam + susu manis + gula edikit demi sedikit ikut keselesaan kita atau sampai adunan tak melekat pada tangan. Dah sebati semua bahan tu, biarkan seketika doh mengembang 2x kali ganda. Dah kembang semua, barulah start uli lagi, tumbuk-tumbuk adunan doh tu utk buang angin dalam adunan tu. Dah tu, bahagikan doh bulat-bulat. So senang la nak tau berapa biji pau kita dapat kan...Apa lagi, uli n isikanla inti kesukaan anda. Dah siap semua isi dengan inti, biarkan seketika lagi, supaya kembang, then barulah kukus sehingga masak. Biasanya tak lama nak kukus ni. Lebih kurang 10 minit camtu jer...dah tu, boleh la mamam sampai lebam...

Tat's all for now...till we meet again..much love!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...